شنبه , آوریل 27 2024
آموزش وردپرس
خانه / خدمات مرکز / متالوگرافی
خدمات متالوگرافی لیزرهاب
خدمات متالوگرافی لیزرهاب

متالوگرافی

متالوگرافی

متالوگرافی یعنی علم و هنر آماده‌سازی نمونه‌های فلزی و بررسی ریزساختار میکروسکوپی آنها جهت مطالعه فازها، ساختار، ترکیبات و توزیع فضایی دانه ها.

عملیات آماده‌سازی نمونه‌ها شامل موارد زیر است:

  1. برشکاری
  2. مانت کردن
  3. سنباده‌زنی سطح و پولیش کاری
  4. پولیش‌کاری
  5. اچ‌کردن 
  6. تهیه تصاویر با OM و SEM

مراحل متالوگرافی- برشکاری

برشکاری نمونه های تحت بررسی اولین مرحله از متالوگرافی است. برش نمونه از قطعه اصلی باید از مکانی صورت گیرد که سطحی مناسب و واقعی از قطعه را نمایان ساخته و بتواند نماینده قطعه و مبین ساختار عمومی آن باشد. هنگام بریدن قطعه می بایست از روانکار ها یا خنک کننده ها جهت جلوگیری از بالارفتن دمای قطعه استفاده کرد. بالارفتن دمای قطعه میمکن است موجب ذوب موضعی، ترک خوردگی، تبلور مجدد و یا سایر تغییرات در ریزساختار مواد فلزی گردد.

مراحل متالوگرافی- مانت نمونه ها

مانتینگ نمونه های تحت بررسی دومین مرحله از متالوگرافی است. این کار صرفا برای نمونهای با ابعاد کوچک، خیلی نرم و یا نمونه های متخلخل که قابلیت پرداخت با سنباده توسط دست اپراتور را ندارند انجام میگیرد. ماده مانت باید از نظر شیمیایی در مقابل محلول های اچ که برای بررسی ریز ساختار نمونه به کار میروند مقاوم باشد.

مانت گرم و مانت سرد دو نوع متداول جهت مانتیگ نمونه ها می باشد. در مانت گرم از پودر رزیت شبیه به گرانول و دستگاهی مخصوص استفاده می شود که دمایی در حدود ۱۵۰ درجه سانتی گراد و فشاری حدود  ۲۹  مگاپاسکال جهت سفت شدن پود رزین تأمین می کند. در مانت سرد نیز اغلب از اپوکسی ها و پلی استر های دو جزیی و سه جزیی استفاده می شود که نیازی به فشار و دما ندارند و تنها با گذشت زمان، رزین و افزودنی های آن سفت می شوند.

مراحل متالوگرافی- سنباده زنی سطح و پولیش کاری

سنباده زنی سطح می بایست با پوساب های شماره 150 تا 5000 می باشد. جهت سنباده زنی در هر مرحله می بایست 90 درجه تغییر یابد تا خطووط مرحله قبل حذف گردد. سنباده زنی تا کاغذ سنباده شماره 5000 ادامه می یابد تا اطمینان حاصل شود که تنها خطوط میکرونی بر روی سطح نمونه باقی مانده است. سپس پولیش سطح نمونه ها با پودر آلومینای 1 میکرون یا نانومتری بر روی نمد با سرعت بالا انجام می گیرد. خمیر الماسه نیز برای نمونه های حساس می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

مراحل متالوگرافی- اچ (حکاری)

اچ کردن یعنی نمایان سازی مرزدانه ها، فازها و رسوبات در ریزساختار. برای فرآیند اچ نمونه در یک محلول شیمیایی به مدت چند ثانیه فرو می رود. هر ماده فلزی اچانت مخصوص به خود را دارد. برخی از اچانت ها عبارتند از نایتال، پیکرال، اسید کلریدریک، پرسولفات آمونیوم، اسید هیدروفلوریک. همچنین جهت نمایان سازی ساختار با کیفیت بالاتر می توان از الکترواچ استفاده کرد. در این روش نمونه به عنوان آند و یک ماده غیر قابل حل به عنوان کاتد در یک حمام الکترولیتی قرار می گیرند.

تهیه تصاویر با OM و SEM

پس از نمایان سازی ساختار با محلول اچانت مناسب در زمان مشخص، می بایست از سطح نمونه تصویر برداری شود. این کار توسط میکروسکوپ نوری OM و یا میرکروسکوپ الکترونی SEM صورت می گیرد. تهیه تصاویر با بزرگنمایی های متفاوت به نوع ریزساختار، اندازه دانه، ترکیبات و رسوبات بستگی دارد.

خدمات متالوگرافی مرکز لیزرهاب

مرکز لیزرهاب با در اختيار داشتن دستگاه میکروسکوپ الكترونی و میکروسکوپ نوری آماده ارائه انواع خدمات متالوگرافی به صنایع مختلف کشور می باشد.

  • بررسی ریزساختار بوسیله میکروسکوپ نوری (OM)
  • بررسی ریزساختار بوسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)

نمونه کارهای مرکز لیزرهاب

جهت مشاهده برخی از نمونه کار ها به لینک زیر مراجعه فرمایید. https://laserhub.ir/metallography/

تصاویر میکروسکوپ نوری از ناحیه Buil-up شده با فیلر اینکونل 625 بر روی اینکونل 738- وجود ترک های ذوبی و انجمادی در فلزجوش بدون فیلر پرکننده
تصاویر میکروسکوپ نوری از ناحیه Buil-up شده با فیلر اینکونل 625 بر روی اینکونل 738- وجود ترک های ذوبی و انجمادی در فلزجوش بدون فیلر پرکننده

ریزساختار ناحیه روکش کاری لیزری با پودر اینکونل 625 بر روی اینکونل 738 با پارامترهای متفاوت

درباره ی محمد علی رضایی

همچنین ببینید

خدمات صنعتی مرکز لیزرهاب

خدمات صنعتی در حوزه لیزر شامل جوشکاری، برشکاری و حکاکی در دنیای صنعتی امروز که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *